Bach, kanoner og variationer

Den nævnte sidste side af Bachs personlige eksempler af Goldbergvariationerne. De forskellige kanoner er delvist noteret i gamle nøgler og forskudte insatser.

Den nævnte sidste side af Bachs personlige eksempler af Goldbergvariationerne. De forskellige kanoner er delvist noteret i gamle nøgler og forskudte insatser.

Nr. 10: Alio modo, per syncopationes et per ligaturas, à 2 – Evolutio. Frit oversat til dansk: I gammel stil gennem synkoper (rytmiske forskydninger) og bindinger. Egentlig drejer det sig om en tostemmig sats, som Bach derefter har vendt på hovedet (spejlet i en vandret akse - her “Evolutio”) og som på denne måde kan spilles som en (spejl-)kanon for fire. Bassen er i nederste venstre hjørne:

Nr. 11: Canon duplex übers Fundament, à 5. Dobbelt spejlkanon over Bassen. Bassen forbliver den samme, men de 4 andre stemmer hører sammen i par, som er spejlet over hinanden - når én stemme går op, går den anden tilsvarende ned. I videoen spiller jeg bassen til venstre og de fire spejlede stemmer til højre: 

Nr. 14: Canon à 4, per Augmentationem et Diminutionem. Til denne kanon har Bach kun noteret den øverste stemme og overladt udførelsen helt til musikeren - en musikalsk gåde! (Den tyske musikforsker Christoph Wolff var den første til at løse gåden og det er hans udførelse jeg spiller). Oversat lyder titlen “Kanon for fire gennem forstørrelse og formindskelse”. Bassen er i princippet den samme, men stemmerne som kommer ovenpå bliver hver gang dobbelt så hurtige. God fornøjelse! 

Kanoner (altså dem man synger, ikke krigsmaskinerne eller kulturlisterne) kender vi vel nærmest alle - man synger den samme melodi forskudt og nyder den flerstemmighed, der kommer ud af det. Hvad mange måske ikke ved er, at denne form for flerstemmighed eller polyfoni er meget gammel og desuden kan komponeres med mange finurlige variationer. 

For eksempel kan man lade andenstemmen starte på en anden tone end den første (transponeret); eller man kan “spejle” melodien i en vandret akse, så de toner der før gik op nu går ned; eller man kan synge en stemme dobbelt så langsomt eller hurtigt som den første - det er alt sammen stadig en kanon så længe én stemme perfekt imiterer den anden!

Vores allesammens kære Johann Sebastian (Bach…) brugte kanoner som et gennemgående tema i sine berømte såkaldte Goldberg-Variationer (eller “Clavier Ubung bestehend in einer ARIA mit verschiedenen Verænderungen vors Clavicimbal mit 2 Manualen” som den oprindelige titel lidt mindre mundret lyder), hvor kanonvariationerne i hver tredje variation hver gang sætter ind én tone længere væk fra den første stemme (først unisont, så i et sekundinterval, derefter en terts, kvart, kvint osv.). I sig selv en imponerende præstation! Derudover er det bare fantastisk smuk musik...

Men mestervariationerne var ikke spas nok for den gode Johann Sebastian! Så sent som i 1974 fandt man i Strasbourg et gammelt eksemplar af den først trykte udgave af Goldbergvariationerne, hvor den sidste, ellers tomme side var fuld af skriblerier i Bachs håndskrift. De viste sig at være en række kunstfærdige kanoner over de første otte takter af baslinjen fra “Aria” (temaet). Og hvilke kanoner! Jeg har vedhæftet et billede af siden for de ekstra nysgerrige. For at vi kan komme lidt i stemning til dette utrolige værk, har jeg denne uge indspillet nogle af de nævnte smukke kanoner over baslinjen. 

Hvis du kan lide mine videoer og mine musikbreve, så send gerne brevene videre til andre musikelskere og tryk på “like” knappen på YouTube eller abonnér på min kanal. Man kan melde sig på eller fra musikbrevene ved at sende mig en mail. Hvis man synes man vil støtte mig finansielt i projektet “Alene Sammen” og i den videre produktion af musikbrevene kan man også gøre det her

Jeg glæder mig til at høre fra jer og til at spille for jer live igen meget snart!


Jeres kanonglade violinist-arrangør-amatørtonemester-kamera-og-klippekvinde,

Luiza Labouriau